Gimnáziumi diákcsere diákszemmel
Kultúra
2013. okt. 10.

Gimnáziumi diákcsere diákszemmel

Emlékszünk még, amikor fél évvel ezelőtt izgatottan, kicsit félve tettük fel a kérdéseket: Vajon milyen lesz Németország? Milyen lesz a vendégfogadó családunk? A társunk? Fogunk tudni vele beszélgetni németül? Milyen repülővel utazni? Így készültünk németországi utunkra tavalyi tanév márciusában, de most 2013. szeptember 20-án már barátként fogadtuk a német diákokat a repülőtéren.

1 hetet töltöttek itt Magyarországon, és ez alatt igyekeztünk sok szépet és érdekeset mutatni nekik az országról, és megismertetni velük kultúránkat.
Pénteken, amikor megérkeztek, és mindenki haza ment a saját társával, bemutattuk nekik szüleinket, otthonunkat. Talán még ezen az estén kicsit félve aludtak az ismeretlen környezetben, de szombattól Kolonics tanárnőnek köszönhetően számos programot kínáltunk vendégeinknek.
Szombaton a Német Nemzetiségi Tájházban találkoztunk, ahol sütemény és üdítő mellett beszélgettünk, illetve iskolánk igazgatónője köszöntött minket. Ezután együtt sétáltunk Dorogon, megmutattuk a Hősök terét és a Lógatót.
Vasárnap családi napot tartottunk. Sokan mentünk Visegrádra megnézni a várat és bobozni, de Szentendrére és Tatára is eljuthattak a cserediákjaink velünk és szüleinkkel.
Hétfőn a dorogi Városházán köszöntött bennünket Dorog város polgármestere. Hétfőn, szerdán és pénteken sem bújhattak ki a diákok a tanulás alól. Mind a három napon tanítási órákat látogattak, ahol angol órán, ének órán, német órán tanáraink segítségével bekapcsolódhattak a tanulásba. Hétfő délután Esztergomban kirándultunk, megnéztük a Bazilikát, a Bazilika kincstárát, a Mária Valéria hidat. Este együtt pihentünk forró csoki mellett egy kávézóban.
Kedden egész napos kirándulást szerveztünk, hogy megmutathassuk "a magyar tengert". Eljutottunk Keszthelyre, ahol végigjártuk a Festetics kastélyt és 2 órás szabadidőnket eltölthettük a város sétáló utcáján. Délután Badacsonyba kirándultunk.
Szerda délután a péliföldszentkereszti lovardát látogattuk meg, ahol lovaskocsikázhattunk, és régi lovas kocsikat nézhettünk meg.
A csütörtöki napot Budapesten töltöttük. Kolonics tanárnő számos érdekes és fontos információval mutatta be nekünk a Hősök terét,a Városligetet, budai várat,a Halászbástyát,a Bazilikát, a Mátyás templomot. A szabadidőben a németek a vásárcsarnokban vásárolhattak magyar paprikát és szalámit.
Péntek délután búcsúestét rendeztünk. Vendégeink humoros, kedves és szép műsorról köszönték meg tanárainknak, szüleinknek ezt az egy hetet, amit itt tölthettek Magyarországon. A műsor után együtt vacsoráztunk, majd énekeltünk és táncoltunk.
Szeptember 28-án eljött a búcsú pillanata. Busszal kísértük fel őket a reptérre, ahol könnyek közt búcsúztunk el egymástól.
Sokat nevettünk, tanultunk ezen a héten, és rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Olyan helyekre is eljuthattunk - akár Magyarországon, akár Németországban - ahová lehet, hogy sosem tudtunk volna elmenni. Barátokat szereztünk, akikkel tartjuk jelenleg is és fogjuk is tartani a kapcsolatot.
Véleményem szerint, mindannyian (akik részt vettek a németországi diákcserében) a gimnáziumi évek legszebb élményei közé sorolják ezt az 1-1 hetet.
Szeretnénk megköszönni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ,a Pro Schola Nostra Alapítvány,a Wendlingen -Dorog Baráti Egyesület és a Dorogi Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását!
Tanka Bernadett 11.A osztály