A tűz tovább lobog
Kultúra
2012. dec. 17.

A tűz tovább lobog

„A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása" (Morus Tamás). Ennek szellemében munkálkodik a dorogi német önkormányzat már hosszú évek óta. Mindig is azon voltak, hogy megéljék hagyományaikat, beépítsék mindennapjaikba, ezzel példát mutassanak. Ha bárki rájuk gondol, a svábbál, illetve karácsony közeledtével a Luca napi rendezvény jut eszébe, mint az év két legkiemelkedőbb eseménye a svábság életében. Persze, ettől sokkal szerteágazóbb munkát végeznek az év során, melyet mindig Luca napján összegeznek.

luca_2012.jpg

A bányász zenekar

 

A december 8-i rendezvény hangulatát a bányász zenekar játéka alapozta meg, majd Kolonics Péterné elnök asszony beszélt 2012. történéseiről.

Eszerint még januárban részt vettek Pécsett a nemzetiségi önkormányzatok gálaműsorán a Kodály központban, majd a megyei svábbálon Csolnokon. Februárban a megyei német nemzetiségi testület a dorogi emlékházban tartotta ülését, majd következett a mindig nagy sikerű svábbál. Áprilisban a gyermekkórus rész vett a magyarországi német ifjúsági kórusok országos megmérettetésén, ahol ezüst minősítést szereztek. Idén először szavalóversenyt is rendeztek az általános iskolásoknak, a nagy érdeklődésnek köszönhetően jövőre is összemérhetik tudásukat a gyerekek.
A májusi Párbeszéd napján Dorogon köszönthették Wendlingen új polgármesterét, Steffen Weigel urat, és az a nagy öröm érte a német hagyományokat ápoló közösséget, hogy Alexander Lencsés, a Dorog-Wendlingen Baráti Egyesület elnöke kapta a Pro Urbe díjat.
Szintén májusban a vegyes kórus nagy sikerrel lépett fel Nyergesújfalun a Megyei Nemzetiségi fesztiválon. Júniusban Pannonhalmára kirándultak.
Júliusban a Falusi búcsútól volt hangos az emlékház udvara.
Szeptember 2-án a házba látogatott Dr. Erdő Péter bíboros, aki a kívülről felújított Szent József templom megáldása kapcsán töltött pár órát Dorogon.
Az önkormányzat zenekara, a Sváb party folyamatosan sok programon vesz részt, és továbbra is közreműködnek a Nemzeti Színház Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabjában.


Az idén két kategóriában megrendezett helytörténeti vetélkedő eredményét is kihirdette az elnök asszony. A csapatoknak egy dolgozat keretében a dorogi német népszokásokat kellett bemutatniuk, majd feladatsort töltöttek ki. A dolgozatok olyannyira jól sikerültek, hogy a svábház kiállító termében kaptak méltó helyet.
Az általános iskolák közül idén az Eötvös diadalmaskodott, majd a Petőfi és a Zrínyis csapatok lettek a helyezettek. A gimnazistáknál a „Ja genau!" csapat nyert, őket követte a „Wir wandern hin und her", majd a „Goldne Mannschaft".
A jövőt illetően egy nagy terv látszik megvalósulni: a német feliratú sírköveket sikerül megmenteni és felállítani a temetőben, melyhez dr. Tittmann János polgármester igyekszik minden segítséget megadni.


A beszámoló után a Dorogiak Dorogért Alapítvány elismerését adta át Dankó József elnök Szűcs Györgynek, a Dorogi Ipartestület elnökének.

luca_2012.jpg

A vegyeskórus a színpadon


Ezt követően ismét a zenéé volt a főszerep. Az önkormányzat vegyes kórusa szólaltatott meg hagyományos dallamokat Széher Lajos harmonika játékával kísérve.

luca_2012.jpg

Szvoboda Hanna és Szívós Brigitta szaval


Idén szavalatot is hallhattunk: Szvoboda Hanna és Szívós Brigitta mondtak németül verset. Továbbra is az ifjúságé volt a főszerep. Az önkormányzat gyermekkórusa énekelt három dalt Fódi Krisztina vezetésével.

luca_2012.jpg

"Angyalkák" dalolnak


Egy gyönyörű duettet is hallhattunk, Szezech Bora és Csipke Ágnes előadásában, Láng Veronika és Fódi Krisztina gitár kíséretével.

gyerekkorus_2012_dec.JPG

Utánuk Bohner Antal, a bányász zenekar vezetője vette át szót, és jubiláló zenészeket köszöntött. Palkó Ágnes már húsz esztendeje, Vázsonyi Gábor, Kostyál Balázs, Szányi Orsolya, Jurásek Tivadar és Dávid Zsuzsanna pedig tíz éve tagja a zenekarnak.

luca_2012.jpg

Jókedv, erő, dinamizmus



Vidám előadásukkal a fiatal leányvári táncosok pezsdítették fel a hangulatot. Az estet a Zagyi István karnagy vezette bányász zenekar és a vegyes kórus összeállítása zárta.


Találkozunk február 2-án, a Svábbálon!