MA IS VÁR A TÉR: Nemzeti Kőbányászati Emlékhely és Agora avatás, kiállításokkal fűszerezve
Közügy
2015. szept. 6.

MA IS VÁR A TÉR: Nemzeti Kőbányászati Emlékhely és Agora avatás, kiállításokkal fűszerezve

A 65. Dorogi Bányásznap nyitányát ismét a Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség és a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány találkozója jelentette. nemzetik337bnyszatiemlkhely.JPG
Szeptember 4-én felavatták a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet, amely mindenki által látogatható helyen, a Baumit bányája és központja előtti területen épült meg. Az eseményen részt vett Kasó Attila miniszteri biztos és Popovics György megyei közgyűlés elnöke. Az emlékhelyet Dr. Székely János címzetes püspök áldotta meg. Az emlékhelyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére a Baumit Kft. építette számos magyar bányavállalat kőadományának felhasználásával, a 110 éves dorogi mészkőbányászat tiszteletére. Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az emlékhely kövei kifejezik a természeti és szakmai sokszínűséget, a közös hagyományokat és az ebből fakadó erkölcsi tartást is. Dorog városának nevében Dr. Tittmann János polgármester a Baumit Kft.-nek negyedszázados, sikeres együttműködésük elismeréseként egy rendhagyó emléklapot adott át, melyet stílusosan edzett üveg és vakolat használatával készült. vakolat.JPG

A Baumit Kft. minden dolgozóját az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület a bányászhagyományok ápolásáért elismerésben részesítette. A Magyar Bányászati Szövetség pedig Illy Gábornak a Magyar Bányászatért Szakmai Érdemérmet adományozta.
Az idén 110 éves dorogi mészkőbányászat történetét bemutató kiállítás nyílt a Dorogi Galériában. A korabeli dokumentumokat bemutató tárlaton nyomon követhető a dorogi mészkőbánya évszázados története fotókon, mérnöki rajzokon, jegyzőkönyveken és térképeken.
A művelődési ház konferenciatermében nyílt meg Végh, végtelenül címmel Végh Éva festőművésznő tűzzománc kiállítása, amelyet Hartl Bence gitárművész közreműködésével dr. Tittmann János polgármester nyitott meg. „-A hevülő, olvadó, újra szerveződő őselemek, a tűz erejében olvadó és dermedő fémek és ásványok szín- és formavilága alkalmas a festőnő nevéből kínálkozó szójáték filozófiai tartalmának feltárására. A vég és a végtelen önmagába induló, önmagában végződő kozmikus körtáncában nincs nyugvópont. Minden felbontható, újraolvasztható átalakítható, mert a véges, behatárolt elemi egységeinek variációja végtelen" - hangzott köszöntője. 

vegtelenl.JPG


A város az idén is avathatott. 2015-ben a Schmidt Sándor Agorával gazdagodott Dorog. Az új közösségi színteret dr. Tittmann János polgármester adta át - dr. Völner Pál országgyűlési képviselő és Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke jelenlében - a városlakóknak, akik azonnal birtokba vették a teret, a német Bergmusikkorps Annaberg zenekar dallamaira. A tér tervezésében, kivitelezésében részt vett szakemberek nagyszerű munkáját emléklappal ismerte el a városvezetés.

ssa.JPG


Nagy Feró és a Beatrice, R-Go, Ufo, Szalai Band. A Jubileum téren nagyszerű együttesek szórakoztatták pénteken és szombaton is a több ezer vendéget. A Bányásztemplom előtti tér talán még sohasem látott ennyi vidám fiatalt és időset. A ma esti Magna Cum Laude koncert is ezreket vonzhat a térre! Jó szórakozást!