Polgármesteri tájékoztató
Közügy
2020. máj. 1.

Polgármesteri tájékoztató

Tisztelt Hölgyek! Tisztelt Urak! Kedves Dorogiak!
Szívemhez mindig is közel állt az egyéni felelősség vállalás alapján álló közösségi szolidaritás. Eszerint akkor várhat valaki környezete, közössége, társadalma által nyújtott segítséget, ha maga már mindent megtett önmaga és közössége érdekében.
Mindez a kormány, járványügyi korlátozásokat lazító intézkedéseiben mutatkozó ellentmondások nyilvánosságra kerülése nyomán vált időszerű kérdéssé.
Mely ellentmondások várnak feloldásra:
1. Pest megyére nem vonatkoznak a lazítások, holott Komárom-Esztergom megyében meredekebb a fertőződések számának emelkedése.
2. Az edzőtermekben egymás testnedveiben úszhatnak, a boltokban, buszokon kötelező az egyéni védőeszköz viselése és a védőtávolság betartása.
3. Zenekari, énekkari, tánc próba nem került még látótérbe, igaz, hogy ez csak (...) kultúra.
4. Mindenki mehet dolgozni, de gyermekeik csak kiscsoportokban, azaz a szükséglet tört részének megfelelő létszámban fogadhatóak bölcsődénkben, óvodáinkban.
5. A háziorvosoknak korlátozás nélkül kell fogadniuk a betegeiket. Egyéni védőfelszereléseiket saját költségeiken kell biztosítaniuk.
A sor még hosszasan folytatható.
Viszonzásként értékelhetjük, hogy az egészségügyi rendszer a hivatottak nyilatkozatai szerint fel van készülve a tömeges megbetegedések kezelésére.
Ezzel szemben a nyájimmunitás bukásra ítélt kísérlet. Egyedül az új fertőzések számának csökkentésével és a kontaktok nyomonkövetésével vehetjük fel a harcot a koronavírussal szemben - erről adott ki közös nyilatkozatot Németország négy vezető orvosi kutatói társasága, a Leibniz Szövetség, a Helmholz Szövetség, a Fraunhofer Intézet és a Max Planck Társaság.
Tudjuk, hogy senki sincs a bölcsek köve birtokában.
A kormány intézkedéseinek hátterében is azt kell feltételeznünk, hogy az egyének felelősségteljes viselkedésében bíznak. Lehetővé teszik ugyan a kerthelyiségek nyitva tartását, de valószínűleg azt remélik, hogy ennek ellenére senki sem fog oda menni.
Az előttünk álló ellentmondásokkal terhelt időszakban különösen erős a józan ítélőképesség és egyéni felelősség vállalással szembeni elvárás.
Ne feledjék, akkor várhat valaki környezete, közössége, társadalma által nyújtott segítséget, ha maga már mindent megtett önmaga és közössége érdekében.
Ha ennek nem felelünk meg, akkor a nyakuk közé dobott gyeplőkkel rohanók túlélő próbáinak szörnyűségei várnak ránk.
Dorog, 2020. május 1.

dr. Tittmann János
polgármester