Az Anyatej Világnapja
Közügy
2012. szept. 10.

Az Anyatej Világnapja

A Dorogi Védőnői Szolgálat 2012. július 24-én tartotta rendezvényét az Anyatej Világnapja alkalmából a Petőfi óvodában, ahova tartalmas programokkal várták az anyukákat és gyermekeiket, valamint a családtagokat. Az összejövetel célja, hogy hangsúlyozzák az anyatejes táplálás fontosságát, illetve a kisgyermekes családok ismerkedhessenek, tapasztalatokat cserélhessenek.

 

anyatejesvilgnap21.JPG

A délutánon sokan vettek részt, a gyerekek szórakoztatásáról bohóc is gondoskodott.

 

 anyatejesvilgnap21.JPG


1993 óta Magyarországon is ünnepeljük augusztus elsején az Anyatej Világnapját.

A védőnők kezdeményezésével évről-évre együtt ünnepelhetjük és köszönthetjük azokat az édesanyákat, akik saját gyermekeiket szoptatták és esetleg mások gyermekei számára is tudtak anyatejet biztosítani.

Ma már tudjuk a szoptatás nem csak biológiailag fontos, de lelkileg is sokkal szorosabb baba- mama kapcsolat alakul ki szoptatás során.

 

Az anyatej
• higiénikus, tiszta, megfelelő hőmérsékletű, mindig rendelkezésre áll és ingyenes. Az anyatej a baba számára a legoptimálisabb összetételben tartalmaz fehérjét, zsírt, tejcukrot, vitaminokat, ásványi anyagokat, sőt az emésztéshez elengedhetetlen enzimeket is.
• a lehető legjobban hasznosítható, jól emészthető táplálék, amely a csecsemő fél éves koráig egyedülálló módon teljes mértékben biztosítja a baba fejlődését.
• némi túlzással védőoltás is egyben, hiszen olyan ellenanyagokat tartalmaz, amik védik a gyermekeket a fertőzéstől, továbbá olyan aminosavakat is, amelyek elengedhetetlenek az idegrendszer fejlődéséhez.