A nemzetiségi önkormányzatok Zsérén
Kultúra
2013. szept. 17.

A nemzetiségi önkormányzatok Zsérén

Augusztus 2-án a dorogi nemzetiségi Önkormányzatok képviselői szlovákiai testvértelepülésünk, Zsére évfordulós ünnepségére utaztak. A község részt vesz egy Európai Uniós pályázaton,melynek címe: „A szlovák- magyar-cseh kapcsolatok építése és fejlesztése az ünnepi találkozón Zsérén."


A találkozó célja a résztvevő települések Dorog, Papkeszi, Zábreh, Zsére közötti kapcsolatok elmélyítése, az adott ország kultúrájának, nemzetiségének megismerése, európai gondolatok terjesztése és a 900 éves Zsére település megünneplése. A pályázat eredményes lesz, ha elmélyíti a települések közötti kapcsolatokat, lehetővé teszi a generációk közötti találkozókat, a sport és kultúrkapcsolatokat.

zsere_20131.jpg

A delegáció

Megérkezésünk után Zsebi József polgármester úr köszöntött bennünket, majd a meghívott küldöttségek vezetői egy tölgyfát ültettek az emlékkő mellé, mely emlékeztet Zsére első írásos említésére és 900 éves múltjára. Majd a Községházán következett egy projektoros bemutató a falu múltjáról, hagyományairól, népviseletéről.


Ezután a Tájház átadási ünnepségén, az összefogással helyreállított régi parasztházban, zoboraljai népviseletbe öltözött asszonyok fogadtak bennünket és mutatták be megmentett népművészeti kincseiket. Majd Simek Viktor akvarelljeit, olajfestményeit csodálhattuk meg. Ezután a „nemzetiségi workshop" teret adott nemzetiségeink bemutatására és beszélgetésre. Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzatról Krajcsir Piroska elnök asszony, a szlovák önkormányzatról Hubácsek Sándor elnök úr, míg a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájáról Kolonics Péterné beszélt. Küldöttségünk képviselői kérdéseket válaszoltak meg, érdekes eszmecsere alakult ki. Szívélyes vendéglátásban és fogadtatásban volt részünk.


Tartalmas, élményekben gazdag nap után indult haza küldöttségünk.
A találkozó folytatásaként, az ünnepi rendezvénysorozat 2. napján a sportolók, míg 3 napján a Dr. Tittmann János polgármester úr vezette delegáció és a nyugdíjas kórus tagjai képviselték városunkat.

 

Kolonics Péterné
NNÖ elnöke 

 

zsere_20131.jpg

Dr. Tittmann János koszorúz

 

http://www.zirany.eu/europe-for-citizens.php