Elment egy zenész, aki több mint 60 évig szórakoztatta a nagyérdeműt
Közügy
2012. nov. 20.

Elment egy zenész, aki több mint 60 évig szórakoztatta a nagyérdeműt

Bíró László emlékére

2012. október 29. Egy megszokott próbanap a dorogi bányász zenekar életében, mely rossz előjelekkel kezdődött. A zenészek késve szállingóztak a próbaterembe és többen érdeklődtek tőlem, hogy tudok-e valamit a Bíró Laci bácsiról? Nem akartam elhinni a rossz hírt, hogy kedves kollégám nincs többé. A próba végére sajnos megcáfolhatatlanná vált a hír, hogy Laci barátunk eltávozott közülünk.


Azon kevés ma is élő kollégák közé tartozott, akik 1951-ben kezdtek zenélni a Bányász Zenekarban és ezután már csak hárman mondhatják azt, hogy több mint 60 éve tagjai a zenekarnak. Tizenévesen ismertem meg a 60-as évek közepén és azóta együtt muzsikáltunk, bejárva az országot Siklóstól -Várpalotáig, Salgótarjántól -Kazincbarcikáig, valamint Európa nagy részét Ausztrián át Németországot, Csehszlovákiát, Lengyelországot és nem utolsó sorban Máltát. Élete során sok hangszert kipróbált, a hegedűt a trombont, majd végül a heligonnál illetve tubánál kötött ki, melynek haláláig mestere volt.


Életvidám ember volt és szerette az éneklést is. A hosszú utazások alkalmával az autóbusz utolsó négyes ülésén ült megszokott kártyapartnereivel és mikor már besötétedett, a kártyáról áttértek az éneklésre. Rendszerint hazáig szórakoztatták a kollégákat olyan nótákkal, melyek nagyon ritkán hallhatóak. A fiatalabb kollégák többször kérték: "Laci bácsi énekeld el a „ Dzsungelt".

A dallam még a fülemben cseng, de a szöveget Laci magával vitte és már nem énekeli többé. Öt éve ünnepeltük a 70. születésnapját, még előttem van, hogy a falusi templomnál gyülekezett a zenekar és csendben elindultunk az Árpád utcai házához, hogy meglepjük kedvenc indulójával.


Az aktív zenélésben betegsége korlátozta az utóbbi években, de a próbákat rendszeresen látogatta és a hangversenyeken mindig jelen volt a közönség soraiban.
A legutolsó próba Lacinak véget ért, de kollégái mindig emlékezni fognak vidám, zenét szerető barátjukra.

Nyugodjál békében és zenélj tovább az égiekhez költözött kollégákkal!

 

Utolsó üdvözlettel: Bohner Antal
                                elnök

biro_l.jpg

Bíró László